Primăria Bistrița propune pentru dezbatere publică un nou regulament pentru administrarea parcărilor cu plată şi de reşedinţă din municipiu. Primăria propune însă prețuri extrem de mari pentru parcări. De exemplu, un abonament de parcare anual va costa nu mai puțin de 480 de lei!

Conform proiectului propus de Primărie, tarifele de bază pentru utilizarea parcărilor cu plată vor fi următoarele:

– pentru 30 minute: 1 leu
– pentru 1 oră: 2 lei
– prin transmitere SMS: 0,60 euro + TVA/oră
– pentru 1 zi: 5 lei
– Abonament de parcare: lunar = 70 lei, trimestrial = 180 lei, semestrial = 250 lei, anual = 480 lei
– Contract cu rezervare (persoane juridice) = 1.200 lei /an.

Tarifele pentru parcările de reședință vor avea însă prețuri rezonabile. Astfel, bistrițenii vor plăti 15 lei/loc de parcare/lună, respectiv 180 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice, 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule, 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite.

Cum explică Primăria tarifele

Primăria Bistrița compară tarifele cu cele din Oradea, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. „Raportat la taxele de parcare percepute în alte municipii din ţară, respectiv Cluj – Napoca, Târgu-Mureş şi Oradea, am propus majorarea taxelor pentru 30 min şi 1 oră de staţionare în parcările publice din municipiul Bistriţa, respectiv de la 0,50 bani la 1 leu pentru 30 minute şi de la 1 leu la 2 lei pentru 1 oră, acestea rămânând mai mici decât în municipiile mai sus menţionate”, explică Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

„Raportat la taxa 5 lei/zi de staţionare, care rămâne nemodificată, s-a calculat valoarea abonamentelor pornind de la suma pe care ar trebui să o achite o persoană care foloseşte o parcare cu plată zilnic, 20 zile/lună, zilele lucrătoare. Rezultă astfel o sumă de 100 lei/lună, 300 lei/trimestru, 600 lei/semestru şi 1.200/an. Având în vedere că prin cumpărarea unui abonament s-ar plăti în avans aceste sume propun ca valoarea unui abonament lunar să fie de doar 70 lei în loc de 100 lei, 180 lei pentru cel trimestrial, în loc de 300 lei, 250 pentru cel semestrial în loc de 600 lei şi 480 lei pentru cel anual în loc de 1.200 lei. Pentru contractele de rezervare a locurilor de parcare, propun un tarif de 1.200 lei/loc de parcare/an, faţă de 600 lei/an aprobat în anul 2009, conform calculului menţionat mai sus, prin rezervare agenţii economici beneficiind de un loc de parcare anume, în faţa sediului şi de rezervarea acestuia prin amplasarea unei tăbliţe de rezervare”, mai spune edilul.

SPUNE-TI PAREREA