An de an,  în 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Dobric își celebrează hramul și devine un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

Oamenii sunt așteptați la rugăciune încă din această seară, când începând cu orele 19:00 va avea loc vecernia, iar de la ora 20:30 paraclisul. Odată cu căderea nopții de la orele 22:30 va începe prohodul Maicii Domnului, înconjurarea mănăstirii și puternicele rugăciuni ale lui Vasile cel Mare.

Noaptea va continua în rugăciune cu Utrenia și Sfânta Liturghie, iar dimineață, la 7:30 se va începe Acatistul Maicii Domnului.

Prea Sfințitul părinte Siluan va fi întâmpinat de credincioși în jurul orei 9:30, după care episcopul va oficia Sfânta Liturghie.

dobric

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire.

Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureşean de către meşterii din Bârsana în 30 de zile.

În cadrul mănăstirii Dobric funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

De câțiva ani se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40.000 mii de volume din colecția mănăstirii.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită  numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august.

Stareţa mănăstirii este Stavrofora Veronica, iar duhovnic Ieromonahul Siluan Fărcaş.

18881822_1327416337373691_5974470494209497795_n

SPUNE-TI PAREREA