Surse din Partriarhia română au declarat duminică, pentru Ziar de Cluj, că preotul Cristian Pomohaci a primit interdicția de a mai sluji la biserică și a fost convocat azi la Episcopia Albei de către ÎPS Irineu Bistrițeanul.

„Nu se îndoiește nimeni de veridicitatea înregistrării, dar numai autoritățile bisericești din Alba sunt în măsură să ia o decizie”, a declarat sursa pentru Ziar de Cluj.

Cristian Pomohaci a anulat și numeroase invitații de a performa ca artist de muzică populară. Ziar de Cluj a publicat, în exclusivitate, și sentința de divorț a preotului Cristian Pomohaci, din cauza căreia, el nu mai avea voie să fie preot paroh. Mai-marii bisericii, ca Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț și Arhiepiscopul Albei, Irineu Bistrițeanul, cunoșteau situația și au tolerat-o ani de zile.

sentinta divort cristian pomohaci
„În spatiul public s-a tot vorbit despre divorțul lui Pomohaci de Ileana, actualmente Matus. La un moment dat, cu un tupeu specific, Pomohaci a negat în 2014 la o emisiune televizată că ar fi divorțat, dar declarația sa mitomanică este spulberata de Ziar de Cluj cu copia de mai jos a sentinței. Înca un amănunt dureros pentru viitorul Consistoriu ce se va intruni la Arhiepiscopia Albei: aceasta sentinta a fost depusă în 2004 la Arhipeiscopia Alba, iar Andrei Andreicuț stia de document!“, scrie publicația citată.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în februarie 2010, mai multe sancțiuni și restricții împotriva preoților care divorțează, două dintre ele fiind ca aceștia să nu mai slujească în altar și să nu mai poată avansa profesional.

Acum 7 ani, Sfantul Sinod a decis urmatoarele:

clericii divortati sau divortati si recasatoriti, precum si cei vaduvi si recasatoriti, nu pot ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca, la nivel de protopopiat, eparhie si Patriarhie;

– nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova in alte parohii;

– nu pot fi propusi si nu pot primi ranguri bisericesti;

– nu pot fi incadrati si nu pot functiona in invatamantul teologic preuniversitar sau universitar;

– nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decat cu observarea atenta a situatiei canonice si mentionarea acesteia in fisa personala.

Preotii vizati de aceasta decizie, inclusiv cei vaduvi care se recasatoresc, vor fi pedepsiti prin depunerea de pe treapta preotiei, nu vor putea ocupa functii in administratia bisericeasca si nu vor mai putea preda in invatamantul teologic.

Opinia publică a fost șocată de dezvăluirile cu privire la Cristian Pomohaci, dar o parte din oameni cred, în continuare, că el este nevinovat și se roagă pentru el.
„Pe toți cei ce v-ați rugat cu lacrimi alaturi de Parintele Cristian pe „Golgota” Moșuniului vă invitam la Alba Iulia -Catedrala Arhiepiscopala- mâine 26.06.2017 la ora 11 pentru a continua rugăciunea in curtea”Sinedriului” de judecată!“, este postarea găsită pe mosuni.ro, Moșuni fiind localitatea din județul Mureș unde Cristian Pomohaci era preot paroh.

SPUNE-TI PAREREA