Bistrița ar putea avea o universitate de stat. Fostul ministru Andrei Marga lucrează împreună cu autoritățile locale din județul Bistrița-Năsăud la proiectul de înființare a unei universități de stat care ar urma să poarte numele scriitorului Liviu Rebreanu și să fie inaugurată în toamna anului viitor, de centenarul Marii Uniri.

PressOne a intrat în posesia unui document pe care profesorul Andrei Marga li l-a trimis şefilor din administraţia locală bistriţeană. Din document reiese că el s-a întâlnit de câteva ori, pentru discuţii despre acest proiect, cu primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu (PSD), cu prefectul Ovidiu Frenț și cu unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

La aceste întâlniri s-a stabilit că o variantă de lucru pentru înființarea Universității „Liviu Rebreanu” ar putea fi preluarea și dezvoltarea extensiilor din Bistrița ale Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) și a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Extensia UBB de la Bistriţa constă în patru specializări de 3 ani (învăţământ cu frecvenţă) şi un masterat de 2 ani. Şi extensia UTCN are patru specializări, pentru care în anul universitar 2017-2018 vor fi disponibile 112 locuri la buget şi 69 de locuri cu taxă.

Potrivit documentului menționat, coordonarea generală a viitoarei universități din Bistriţa ar urma să fie asigurată de profesorul Andrei Marga (71 de ani) și de fostul judecător Valeriu Covrig-Cudrec (60 de ani), actualmente avocat în Baroul Bistriţa.

Informația a fost confirmată de primarul Ovidiu Crețu. „Este adevărat, există intenția de a crea o universitate a noastră, a bistrițenilor. Am făcut deja câteva demersuri în acest sens – am discutat cu persoane din zona juridică și administrativă a orașului”, a spus Ovidiu Crețu.

El a povestit că, în urma discuțiilor de la nivel local, autoritățile l-au contactat pe fostul rector al UBB Andrei Marga. „El este bistrițean de-al nostru și ne-am dorit să ne ajute, alături de domnul profesor Pompei Cocean. Domnul profesor universitar Pompei Cocean, că acesta este titlul!”, a precizat Crețu.

Potrivit documentului de lucru intrat în posesia PressOne, viitoarea universitate ar urma să aibă, printre altele, câteva specializări inedite:

Antreprenoriat, turism și ospitalitate;
Economie și limba germană;
Economie și limba chineză;
Ingineria teritoriului și eco-dezvoltare;
Antropologie și managementul crizelor;
Limbi moderne și cooperări internaționale.

SPUNE-TI PAREREA