M-am înscris, din curiozitate și pentru că era gratuit, la un curs de dezvoltare emoțională susținut la Bistrița. Zoltan Veres, care va fi numit în continuare „omul” considerat unul dintre cei mai buni speakeri motivaționali din România, a reușit să adune aproape 100 de persoane, într-o zi de joi, la ora 11.00, când se presupune că lumea ar fi la serviciu. Dacă era pe bani, poate altfel ar fi stat treaba.

A fost primul astfel de eveniment „motivațional” la care am participat, pentru că nu cred că un speaker îți poate schimba radical viața și cred că, în mare parte, cursurile de dezvoltare personală sunt doar o metodă de a stoarce bani de la oamenii nesiguri. Și funcționează de minune, deși minuni în viața lor nu se prea produc.

Când l-am văzut pe Zoltan în sală, mi-am adus aminte de un personaj dintr-un serial, care făcuse milioane în SUA din a-i motiva pe oameni, dar răbufnea nervos și urla în mașină, ascultând CD-ul cu el. Paradoxal. Inițial, l-am asociat cu un pastor penticostal, cu diferența că ei îți promit, gratis, fericirea pe lumea ailaltă iar speakerii îți promit fericirea pe lumea asta, pe bani.

Cursul a fost destul de plictisitor. În prima parte era să adorm. Și eu am probleme destul de serioase cu somnul. A spus unele lucruri de bază, pe care oricine ar trebui să le știe. Bla-bla-uri despre rațional și emoțional, despre autocontrolul emoțional sau despre gestionarea stresului. A intrat apoi, abil, cu glumițe, în discuții despre beneficiile pe care le obții dacă ești inteligent emoțional, adică ai o viață mai bună, câștigi mai mulți bani, te înțelegi mai bine cu nevasta. Normal, toată lumea își dorește asta. Zicea că trebuie să te antrenezi acasă ca să ai zâmbetul sincer. Și celor din sală chiar li se părea logic ce zice.

Ne-a dat apoi câteva sfaturi de bază și ne-a pus să scriem pe foaie câteva cuvinte, împărțind CD-uri despre gestionarea stresului și despre inteligența emoțională, dar nu oricum, ci câștigate cinstit de cei care scriu mai multe cuvinte în 3 minute. Un participant a scris 23 de cuvinte care definesc beneficiile pe care le are la locul de muncă. N-am prea înțeles de ce mai participă la un curs de dezvoltare personală, dacă numai de la job are deja cel puțin 23 de beneficii. Puteai și cumpăra CD-uri. Cu doar 99 de lei, rezolvai cu „încrederea în sine”.

Bla, bla, derulez un pic că nu mai țin minte chiar tot ce s-a discutat până la pauză, atât de interesant a fost. Sau poate că am nevoie de lecitină. Omul i-a chemat pe participanți cu clopoțelul din pauză, lucru care probabil li s-a părut foarte cool. După pauză s-a trecut la întrebări din public. Au fost vreo două întrebări din public, semn că lumea a înțeles aproape tot.

Întâlnirea s-a încheiat cu partea de vânzare, adică un fel de cutia milei, doar că ambalată frumos și cu preț fix. Cu 398 de lei pe lună, timp de 5 luni, îți iei cursul online „Back to yourself”, adică te întorci la tine. Original de-a dreptul titlul. Te poți dezvolta personal acasă pe canapea, la birou sau în mașină. Omul ne-a garantat că, cu banii ăștia, în 8 luni ești alt om, ai o viață schimbată radical. Și pentru participanții la prezentare, se aplică o reducere substanțială, până la 249 de lei pe lună, „echivalentul unei cafele pe zi”. Dezvoltarea personală se poate plăti și în rate.

Omul ne-a dat și exemple de persoane care au reușit în viață datorită lui. Unul nu-și mai certa nevasta după ce a aplicat cursul. De o schimbare și mai spectaculoasă în viața ei a avut parte, cică, o femeie care de câțiva ani încerca să-și deschidă un blog și nu reușea. Omul a determinat-o să-și deschidă blogul în doar 2 săptămâni! Incredibil! Îmi și imaginez ce „coaching” a făcut cu săraca femeie, căreia frica de blogărit i se trăgea din copilărie: „Hai că poți! Deschide-l! Deschideeee-l!”

În fine, omul n-a fost chiar așa de enervant cum sunt alți speakeri pe care i-am văzut pe net, are accent de ardelean și poate că, dacă cineva i-ar scrie niște glume mai bune decât alea pe care le-a făcut, ar putea avea o carieră mediocră în stand-up comedy. Și dacă n-ar purta sacoul ăla cu batistă și microfonul de arbitri, lipit de față. Doar că n-ar câștiga la fel de bine, pentru că în România sunt mai mulți frustrați, nesiguri și dornici să aibă succes și împliniri personale decât oameni cu simțul umorului.

P.S. N-am ales să-mi schimb viața cu 300 de PDF-uri și 200 de filmulețe la prețul de doar 249 de lei.

 

1 COMENTARIU

  1. Ați omis sa spuneți despre Cami, care face ciorba bună și îi spunea că se îmbrăca precum un țăran. Nici pe mine nu m-a dat pe spate…Am fost la Conferință pe 11mai…la Deva…

SPUNE-TI PAREREA