Vă zic din start că n-am alergat la Polul Nord și nici nu am copii. Asta ca să nu mă înjurați din prima. Și nu mai fiți atât de reduși încât să ziceți că dacă n-ai jucat fotbal nu poți critica fotbaliștii sau dacă n-ai stat în frig nu poți zice nimic despre Tibi. Nu de alta, dar cam așa se face în ziua de azi: dacă nu adormi și nu te trezești cu Tibi în gând și cu „muie PSD”, ești de rahat, om de nimic, etc. Mi-au zis alții, pentru că eu, după cum se știe, nu-s tocmai fan PSD și chiar apreciez și promovez ce face Tibi Ușeriu, poate chiar mai mult după ce i-am aflat povestea.

Dar cel mai grav mi se pare să-ți pierzi simțul realității și, slavă Domnului, avem exemple câcălău printre noi! De altfel, de când toată lumea are Facebook, realizezi din ce în ce mai mult că ai fost înconjurat tot timpul de mii de proști, doar că nu ți-ai dat seama. Două isterii au lovit Bistrița în aceste zile: isteria Tibi Ușeriu și isteria Zurli.

Să începem cu cel din față, adică cu Tibi, care conduce detașat la Maratonul Arctic Ultra. Serios, omul face un lucru remarcabil și, din câte mi-am dat seama, e modest, are simțul umorului și a trecut prin niște experiențe pe care nici nu ni le putem imagina. Dar unii din jurul lui și unii susținători duc toată treaba asta în ridicol. E ca imaginea cu bețivul pișat pe el la meci, care-și susține echipa favorită și apare la TV, fiind apoi subiect de glume pe net. Așa e și cu mesajele de susținere pentru Tibi, mesaje care au atins ridicolul absolut și au trecut dincolo de el. Zice una că, pentru a-l susține pe Tibi, să plantăm copăcei imaginari! Cică a învățat ea la un curs de dezvoltare personală. „Copaci verzi, înfloriți, viguroși, ce adie a prospețime, cu albinuțe printre flori, de care vreți voi…” What the fuck did i just read?! Femeia ne îndeamnă să fim „woodoo” și să platăm copăcei imaginari! Și, mai grav, vorbește serios. Ba chiar și mai grav, unii, nu puțini, au lăsat comment-uri cu „am plantat”…un fel de „partikip” al hipsterilor isterici. Alt susținător al lui Tibi zice că… se duce să leșine. Totuși, omul n-a leșinat sau, dacă a leșinat, sperăm că și-a revenit și n-a dat cu capul de colțul biroului. Nu-i glumă, unii dintre susținătorii lui Tibi trec prin momente mai grele decât cele prin care trece maratonisul, nu mănâncă, nu dorm, mușcă din tastatură, probabil chiar se bagă cu capul în congelator, să simtă frigul și să-l susțină. Așteptăm totuși să crească copăceii imaginari! Așa, ca fapt divers, îmi amintesc că și data trecută, isteria a cuprins internetul, se organizau galerii, dar când a ajuns acasă, Tibi a fost așteptat de vreo 5 oameni. Și ăia veniți de la Cluj.

A doua isterie care a cuprins Bistrița în ultimele zile a fost Gașca Zurli, o mașinărie de făcut bani de pe spatele părinților șantajați emoțional de copii. Nu zic că nu-s frumoase spectacolele cu cântecele și dansuri și că cei din gașcă nu au muncit enorm pentru a scoate produsul ideal cu lipici la copii, dar să ceri 150 de lei pe bilet pentru o zbenguială la polivalentă, mizând pe faptul că părinții n-au cum să-și refuze odraslele mi se pare cinic. Și mai cinic e să-i lași doar pe copiii cu bilet scump să-și facă poze cu zâna bună și să danseze în față, în timp ce săracii stau resemnați și se uită cu râvnă la cei din pătura superioară a societății. Nu te pune nimeni să te duci și să dai bani, dar, când toți colegii de grădiniță ai copilului tău merg la Zurli, tu cum poți să-l refuzi?

Am fost și noi parteneri media la evenimentul cu Gașca Zurli, alături de mai multe publicații din Bistrița și, după ce le-am făcut promovare la greu, organizatorii nici nu s-au chinuit să pronunțe numele partenerilor media în cadrul spectacolului, deși acest lucru era stipulat înțelegerea de colaborare. Ce mai contează, atâta timp cât ai umplut Sala Polivalentă, pleci cu o tonă de bani și cine știe când mai ai nevoie de presa de provincie? Nu c-aș fi nostalgic, dar parcă era mai fain pe vremea noastră, când ne juleam genunchii la un fotbal în parcare și beam un sifon ieftin cu suc de la TEC. Nu neapărat mai sănătos ca fresh-urile de acum, dar măcar mai sănătos mental și moral.

7 COMENTARII

  1. Nu intraznesc sa plantez copacei nici macar imaginar, ca vine Primaria si imi scoate ochii cu DRUJBA. Asa ca plantez la mine in OCOL unde nu exista EDIL SEF in afara de mine In rest am si eu o ISTERIE , impotriva AUTORITARISMULUI LOCAL.

  2. Eu tin minte doar articolul tau despre Saporo, un om mic pe care l-ai facut legenda, cu asta am spus totul.
    Articolul tau de azi despre Tibi Useriu este evident rautacios si total irelevant, ai scris multe despre el in sens negativ dar totusi nimic.
    Si nu sunt vreun simpatizant fanatic al lui Tibi Useriu si nici nu alimentez isteria despre care vorbesti tu, sunt neutru dar in acelasi timp il apreciez pt ce face.
    Oricum, ca si concluzie, iti tin deja minte doua articole foarte proaste si total neinspirate, „Legenda Saporo” si cel de azi.
    Si iti spun astea fara sa am absolut nimic cu tine sau cu ziarul vostru, sunt un simplu cititor.

    • îți respect dreptul la opinie, dar nu am scris niciun articol despre saporo. în concluzie, n-am nimic cu tine și n-am scris nimic negativ despre Tibi. mai citește o dată, dacă nu ai înțeles

  3. Asa , ca fapt divers, si data trecuta, cand s-a intors Tibi acasa, n-am fost la aeroport la Cluj decat vreo 100 de „prosti”. Parca am vazut multi ziaristi si televiziuni dar pe editorialistul Augustin Danci nu-mi amintesc sa-l fi vazut. Si tot ca fapt divers, daca-mi amintesc bine, si parca chiar asa a fost, la Bistrita a facut un popas scurt(la o ora destul de tarzie din noapte) pentru ai saluta pe cei cinci ziaristi care-l asteptau( si cred ca erau bistriteni nu clujeni). Si sunt suta la suta convins ca printre ei nu era si editorialistul Augustin Danci. Dar sunt ferm convins ca acest „editorial” este o rusine si ca acum stai si ranjesti la miile de „prosti” care te-au bagat in seama. Vorba lui Cico, si mie …

    • chiar bați câmpii, la Bistrița au fost maxim 10 oameni. știu pentru că am fost acolo noaptea când a ajuns la biserică. sunt ferm convins, pentru că am făcut poze și am filmat, cum ar veni 🙂

  4. Ironia nu isi gaseste locul la Bistrita, se pare. De ce crucificati ma ziaristul, ca rade de voi? Ma perfectilor ma… ma emotionalilor si sufletistilor ma.

SPUNE-TI PAREREA