Valer Săsărman este un fost  jucător  al echipei Gloria Bistrița. A evoluat pe posturile de fundaș central, fundaș stânga și mijlocaș defensiv și a avut o carieră sportivă demnă de lăudat ca fotbalist, apoi devenind antrenor. Într-o perioadă de glorie a fotbalului bistrițean, Săsărman s-a făcut remarcat, jucând în Cupele Europene cu Gloria Bistrița.

Născut în anul 1969, a debutat de la Laminorul Beclean în  1988, ajungând la Gloria Bistrița. Deși era destul de tânăr, acesta, prin muncă și seriozitate a ajuns să progreseze în cadrul aceleiași echipe, timp de 13 ani. Întrebat cum a debutat la Gloria Bistrița, acesta ne răspunde:

” Având o bună evoluție la Beclean și fiind echipă de nivel mai mare în județ, am fost observat de antrenorii care m-au evidențiat și m-au propus pentru Gloria Bistrița.”

La doar 21 de ani, acesta ajunge la echipă, alături de multe alte valori ale fotbalului românesc. Întrebat dacă a fost greu la 21 de ani să se impună într-un lot valoros la Gloria, acesta ne spune:

“A fost foarte greu… fiind o generație de fotbaliști foarte bună, generația Hurloi, Cervenschi, Florea, jucători de primă mână, dar cu seriozitate și multă muncă, am reușit.”

Sportul nu are legătură neapărat cu norocul, ci cu munca și seriozitatea

Deși fostul fotbalist consideră că piatra de temelie a carierei lui a constat în muncă și seriozitate, 3 este un număr norocos pentru acesta. A jucat cu numărul 3, dar, mai ales, a avut 329 de meciuri jucate în Liga 1. Pentru a depăși numărul 3, acesta amintește că a fost căpitan al echipei timp de 4 ani, preluând banderola de la Costel Câmpeanu.

La întrebarea cum a reușit să fie mereu liderul vestiarului, Săsărman ne răspunde că:

“Era nevoie de constanță. Prin seriozitate, muncă, pricepere, talent… până la urmă, am reușit să joc meci de meci titular și să mă implic total.”

Valer Săsărman a jucat în Cupele Europene în perioada 1993-1997, în celebra dublă cu Fiorentina și a câștigat Cupa României în aceeași perioadă. Consideră că acei ani ”au culminat cu câștigarea Cupei României” și spune că  ” aceștia au reprezentat o bună ocazie în care mi-am construit cele mai frumoase amintiri din cariera fotbalistică.”

Pentru jucători, nu existau secrete pentru a evolua…

Întrebat care era secretul ca un jucător să evolueze la nivel înalt la aceeași echipă, acesta spune că:

“ Secret… nu știu dacă putem să-i spunem secret, deci doar seriozitate trebuia și trebuie.”

Când vine vorba despre cea mai mare satisfacție din perioada în care a practicat sportul pe care vrea să-l insufle și tinerelor generații, Valer spune că:

“ Din punct de vedere al performanței, pot spune că cea mai mare satisfacție am avut-o atunci când Gloria a promovat în divizia A, iar ca și joc, pot să amintesc la satisfacții meciul Gloria Bistrița- Steaua București, când am învins cu 4-0.”

În calitate de fost jucător în Cupele Europene, dar și în calitate de antrenor, Săsărman a fost întrebat dacă consideră că va mai fi la Bistrița fotbal de nivelul la care Gloria Bistrița a fost. Dezamagit, cu privirea în jos, acesta răspunde:

“ Din păcate… la ce-i acum și fără spijin, fără o bază materială, nu cred că se va mai ajunge vreodată la performanțele la care a fost fotbalul bistrițean sub numele de Gloria Bistrița.”

 

Bistrița a pierdut și fotbalul, a pierdut și conducătorul

În contextul în care România a pierdut cel mai longeviv președinte al unui club de fotbal, pe ”nea Jean”, cum îi spuneau bistrițenii, Valer Săsărman a fost întrebat dacă crede că va mai exista  un președinte de club  precum Jean Pădureanu.

Regretând pierderea celui sub conducerea căruia a fost atât jucător, cât și antrenor, Săsărman răspunde:

“ La nivel de conducere și la situația care-i acum, nu o să se mai nască oamei ca Jean Pădureanu. Era foarte dedicat…”

Deși este dezamăgit de situația din sportul bistrițean, Valer Săsărman încearcă, totuși, să pună umărul la reclădirea fotbalului din Bistrița. Când vine vorba despre scopuri, acesta spune:

”Antrenez de 2 ani o grupă de copiii născuți în 2003. Este o generație destul de bună, iar pentru mine prioritar este să scot fotbaliști… fotbaliști de primă ligă.”

Dezamăgit, dar totuși încă îndrăgostit de fotbal, Valer Săsărman mai speră la mai multă implicare din partea factorilor de decizie. Acesta a jucat la echipa bistrițeană, a văzut-o în Liga 1, dar acum, în calitate de antrenor, el spune că a văzut-o și degradându-se, din lipsă de interes și implicare.

valer2

 

SPUNE-TI PAREREA