Râvna primarului de pe Someș de a curăța bălegarul de pe șosele și de a amenda „răpide, răpide“ pe cei care împrăștie gunoaie pe drum continuă să stârnească admirație în rândul celor care nu pricep că rolul unui primar este să facă administrație prin decență și fermitate, nu prin mârlăneli de filmulețe online. Oricum, așteptăm încă filmulețul cu oprirea în trafic, prin care primarul să demnostreze că totul este un complot.

Deși face parte din partidul celor care nu mai contenesc să-și umezească pupilele în fața legendarului „bun simț“ al anunțatului viitor premier, primarul din Sîngeorz-Băi nu pare din același film. Și are destui adepți care îl susțin în acțiunile sale de a-i lua de guler cu strășnicie pe cei care nu respectă regulile cu privire la bălegar, transhumanță și gunoi.

Desigur, sunt de acord ca regulile în privința curățeniei să fie respectate, mai ales într-un oraș. Și cu atât mai mult într-un oraș de munte, unde oamenii ar trebui să respire prospețime și să nu fie jenați de niciun aspect mizerabil.

Avem exemplul unui oraș din Elveția, înfrățit cu o localitate de pe Valea Someșului, unde nu se pune problema ca oamenii să arunce vreun chiștoc pe jos. Dar nu mi-l imaginez pe primarul din Illgau oprind oamenii în trafic, dându-i jos din mașină și filmându-i cu telefonul în timp ce le spune „răpide, răpide, răpide… nesâmțâtule ce ești!“

Cred că în aproape o jumătate de an de când a primit mandatul de primar, Traian Ogâgău a avut suficient timp să înființeze un post de poliție locală, în subordinea primăriei și să dea o hotărâre de Consiliu Local prin care să se aplice amenzi pentru astfel de abateri. Sîngeorzul nu este un oraș prea mare așa că nu e prea greu de supravegheat, chiar și cu ochiul liber, fără camere de luat vederi. Câteva amenzi, dar și o campanie de educare a populației și, în timp, lucrurile se schimbă. Poate e mai greu, dar cu efort, perseverență și campanii inteligente se schimbă mentalități și deprinderi.

Din păcate, ca mulți alți oameni care formează administrația din România, primarul din Sîngeorz-Băi își demonstrează incompetența și frustrarea. Incapacitatea de a rezolva problemele unei comunități printr-un sistem administrativ decent și ferm este compensată jalnic cu tot felul de lamentări și filmulețe penibile postate pe facebook (cineva sa-i spună domnului Ogâgău că „viral“ nu-i totuna cu „primar“).

Dar e clar că primarul din Sîngeorz preferă scamatoriile de imagine și aplauzele pe facebook. A oprit în trafic doi oameni dintr-o mașină cu numere de Cluj și i-a pus să-și ceară scuze oamenilor de pe Valea Someșului că le-au lăsat mizerie în bătătură! Mamă ce le-a crescut inima someșenilor… da chiar lor, ălora care merg cu roaba la gârlă să arunce gunoiul pe apă! Dar să vină unii din Cluj și să lase o hârtie pe drum? E inadmisibil!

 

Nu vreau să-i scuz pe cei doi care fac parte din categoria multora ce dau drumul cu nepăsare,  hârtiilor, dozelor de bere și pachetelor de țigări pe greamul mașinii. Dar  nu mi se pare ca primarul unei comunități, care se presupune că este cel mai educat, luminat și inteligent om al locului, să se comporte în acest fel. În primul rând, este un abuz să oprești un om în trafic, să-l filmezi și să-l umilești public, cu un limbaj „ciobănesc“. Sunt instituții competente care au dreptul să oprească oamenii în trafic și să ia măsuri împotriva abaterilor și vorbim de poliție, da, exact, de  polițiștii care l-au oprit pe traian Ogâgău în trafic când s-a sustras suflării în fiolă. Având în vedere că „primarele“ are mereu telefonul la el, să filmeze când se întâmplă ceva dubios în Sîngeorz-Băi, ne întrebăm cum de i-a scăpat un asemenea abuz al poliției care, spune el, ups, din greșeală, i-a luat talonul și permisul! Și, tot din greșeală, i-a făcut și un dosar penal! Chiar am vrea să vedem un filmuleț haios cu polițistul care îi spune „Suflă în fiolă… răpide, răpide, răpide.. nesâmțâtule ce ești!“

Reamintim că Traian Ogâgău, „boss-ul“, care a stârnit admirație și de data asta din partea celor cărora li se pare teribil să o ardă cu „îmbibație“ pe șosele, a mai avut probleme cu alcoolul la volan, în 2012, când a fost achitat:

 

 „Solutia pe scurt: SP 9/2012 În temeiul art. 11 pct. 2 lit. a rap la art. 10 lit. b/1 C.pr.pen. achită pe inculpatul O.T., fiul lui Traian şi Măriuca, născut la data de 23.08.1976 în Sângeorz-Băi, cetăţean român, studii superioare, administrator, căsătorit, 3 copii minori, cu domiciliul în Sângeorz-Băi, de sub învinuirea de a fi săvârşit infracţiunea de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicată şi modificată prin L. 49/2006, întrucât fapta reţinută nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. În baza art. 345 alin. 4 C.pr.pen. rap. la art. 18/1 alin. 3 şi art. 91 alin. 1 lit. c C.penal aplică inculpatului sancţiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 lei. În baza art. 191 alin. 1 şi art. 192 alin. 1 lit. d C.pr.pen. obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 300 lei cu titlu cheltuieli judiciare, din care 200 lei onorar avocat din oficiu pentru av. Bujor Emil. Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.01.2012“ (Sursa: Judecătoria Bistrița).

 

 

Dar,  vorba sloganului; „Împreună… păcălim!“. Asta se întâmplă când oamenii își aleg ca lider un „boss“ șmecheraș, care îi ia pe „nesâmțâț’“ de guler că nu respectă regulile, dar el se consideră scutit de  legi! Din păcate, ceafa groasă și sudoarea îți rămân, chiar dacă încerci să păcălești cu „finețuri“:  gordon ge bleu, somon pe pită, briz-briz-uri aurite, pretenții de artă și „espoziții“, pantofi lucioși și „gegustări“ de vinuri!

11 COMENTARII

  1. Din păcate, singeorzenii si au luat o nouă teapa in iunie, când au votat impreuna. Nu va face nimic notabil pentru oraș pentru că nu poate, nu știe, e depășit de situatie

  2. Oare au ceva remușcări liderii județeni ai PNL impunând un asemenea individ pt. primăria Sangeorzului?In orice caz din cauza acestui ins li s-au dus câteva procente bune la parlamentare. „No amu Arsane mere în pelerinaj pe la parchet”! Mare minciuna și Cu Arsenie Boca la Sangeorz!!! Cine are minte sa ia aminte!

  3. Vandame noi te iubim, ca ca tine nu gasim! Un adevărat șerif nu răspunde în fața polițiștilor, face ce vrea ca de aia e sef in comuna. Credeți ca Vandam stătea de vorba cu politaii de rând??

  4. Cocalarul autentic cu Q 7… Singeorzenii sunt oameni școliți si cu bun simt, dzeu le a luat mințile la alegerile locale, altfel nu se explică de ce au votat asa…

  5. Așa s-ar putea sfârși mandatul primarului, când nici nu a început bine. Este o vorbă cu lupul si năravul, valabila in acest caz…Hai ca împreună reușim!

  6. Abureala politica impotriva unuia care vrea sa faca ceva care a si demonstrat ca a facut pina acuma . Iar cu permisul ce daca el raspunde si la Roland ia fost luat ati uitat asai

  7. Mai singeorzene,lui roland ia fost luat permisul pentru ca se intorcea de la bucuresti si era dus in interesul singerzenilor si ia lasat la.vandam asta smecher o gramada de proiecte,gen scoala de pe cormaia si asfaltarea strazilor,etc….loserule

  8. Tati o beut. Si domnu Roland si fostu vice umblau tati beti cu masanile si nu ii intreba nime nimic.
    Bine o facut ca lo amendat pe Vandam da di ce io lasat in pace pa ailalti.
    Singuru care no baut o fost domnu maxim pop.

SPUNE-TI PAREREA